Zupa porowa, czyli por w roli głównej
Zupa porowa to jedna z moich ulubionych zup typu krem. Miałam ogromną nadzieję, że uda mi się zarazić nią również Tomka. Na szczęście się nie myliłam i znak jakości został przyznany! Zupka jest niezwykle delikatna
i kremowa, a jednocześnie bardzo sycąca. To bardzo prosty i szybki przepis, który spokojnie pozwala przygotować obiad na dwa dni. Przepis jest oczywiście wegetariański, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dowolnie go modyfikować. Mimo wszystko zachęcam do spróbowania właśnie
w takiej wersji.
Co potrzebujemy, czyli spacer wokół ogródka

Składniki na ok. 4 porcje (1400 gram)
- 2-3 pory
- 4 niewielkie marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kostka rosołowa bulion warzywny
- mleko 70ml (1/3 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- płaska łyżeczka cukru
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- koperek
Zupa krem z pora – przygotowanie
Do przygotowania zupy polecam garnek minimum 3 litry.
Pierwszy krok to przygotowanie wszystkich warzyw i dokładne ich umycie.
Najpierw przygotuj pory. Odetnij część z korzeniem oraz tam gdzie rozwidlają się liście, następnie zdejmij pierwszą warstwę. Każdego pora należy pokroić w cienkie krążki.

Do garnka wrzuć masło i chwilę podgrzej by się rozpuściło. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz pokrojonego pora. Tak podsmażamy około 5 minut mieszając co jakiś czas. Po pięciu minutach dorzuć pokrojony w plasterki czosnek i zostaw jeszcze na kilka minut pilnując by pory się nie przypaliły.
W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchew obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka z porem wrzuć pokrojone warzywa, zalej wodą tak by przykryła całość i wrzuć kostkę rosołową (dla osób które jedzą mięso może być to bulion np. drobiowy).
Doprowadź zupę do wrzenia po czym zmniejsz moc palnika by zupka lekko się gotowała. Gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.

Dodaj do zupy przyprawy, wymieszaj i wyłącz gaz. Używając blendera ręcznego typu żyrafa zmiksuj zupę na gładko. Jeśli uważasz że jest zbyt gęsta dodaj więcej wody lub bulionu. Ja nie miałam takiej potrzeby, konsystencja była idealna. Na koniec dodaj mleko, ciągle mieszając zupę tak by się nie zwarzyło.
Gotowe! Spróbuj i oceń, jeśli lubisz ostrzejszy smak polecam dodać więcej pieprzu lub imbiru, który tutaj świetnie się sprawdzi.
Zupa porowa podanie
My podajemy zupkę ze świeżo siekaną pietruszką i bagietką. Świetnie sprawdzą się też grzanki, ser mozzarella lub prażona cebulka.

Kaloryka jednej porcji (350 gram) bez dodatków to:
- 237 kcal
- 5,6 gram białka
- 10,9 gram tłuszczy
- 32,9 gram węglowodanów
Głodomór Tomek najada się jedną porcją, ewentualnie popchnie połową bagietki czosnkowej. Jeśli jego brzuchol jest pełen – wasze też na pewno będą.
One Comment
Kaja
Ale mi smaka narobiliście! Jutro robię 😀