Wielkanocny sernik z bezą i karmelową rosą
Osobiście nie poznałam większego łasucha niż Tomek, a jako, że uwielbiam zaspakajać jego apetyt i tworzyć wszelakie pyszności, w naszym kuchennym kąciku powstał taki oto wariant dobrze znanego, klasycznego sernika. Żeby nie było – stworzyliśmy go wspólnie i na pewno wspólnie sprawimy, że zniknie w mgnieniu oka. Oby tylko dotrwał do niedzieli.
Zakupy świąteczne zrobione? Jeśli nie, koniecznie dopiszcie do listy składniki na ten sztosowy wielkanocny sernik!

Przetrwać w kolejkach – składniki
Masa serowa:
- twaróg sernikowy 1 kg
- cukier 150 g
- masło 100 g
- jaja 2 szt.
- 30% śmietanka 200 ml
- mąka pszenna 25 g
- budyń waniliowy w proszku 2 opakowania
Beza:
- białka jaj 4 szt.
- cukier 200 g
Dodatkowo przygotuj:
- forma o średnicy 24 cm
- mikser
- rękaw cukierniczy (opcjonalnie)
Sernik z bezą – przygotowanie
Karmel
Na rozgrzaną, suchą patelnię stopniowo wsypujemy cukier. Czekamy, aż się skarmelizuje i osiągnie złotawy kolor. Po chwili dodajemy śmietankę i podgrzewamy ciągle mieszając, aż w rezultacie uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do wystygnięcia i oczywiście pilnujemy by nikt przypadkiem nie podjadał 🙂 W międzyczasie przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Sernik
Masło roztapiamy w rondelku i odkładamy do wystudzenia. Budynie oraz mąkę wsypujemy do jednej miseczki. Do drugiej miski wbijamy jajka i ubijamy. Dodajemy twaróg i mieszamy. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej karmel oraz syrop klonowy ponownie mieszając do połączenia się składników.

Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniami i roztopione masło ponownie dokładnie mieszając wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C piekąc przez 35 minut.

Beza
Podczas gdy nasz sernik przebywa w piekarniku, na około 10 minut przed końcem pieczenia zaczynamy przygotowywać bezę. Białka jaj ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Gotową masę możemy przełożyć do rękawa cukierniczego. Jeśli nie macie rękawa i nie chce wam się biegać po sklepach polecam użyć np. dużego woreczka strunowego z wyciętym rogiem lub zwyczajnie przełożyć bezę używając łyżki czy szpatułki.
Ostatni krok
Upieczony sernik wyciągamy ostrożnie z piekarnika i odstawiamy, ponieważ jego powierzchnia musi się wyrównać. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 185°C. Na wierzch ciasta szprycujemy bezę, po czym wkładamy je ponownie do piekarnika i pieczemy całość ok. 15-20 minut. Najlepiej obserwować kolor bezy, by ta lekko się zarumieniła. Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Bez wątpienia sernik zdecydowanie zwiększy swoją objętość w piekarniku, polecam delikatnie poprawić bezę, by gdy ciasto zacznie opadać ta zmieściła się w formie. Po kilkunastu minutach wyciągamy go z formy i jeszcze lekko ciepły wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wielkanocny sernik – niebo w gębie
Po wystygnięciu sernik opadnie i nabierze kremowej, gęstej konsystencji, a na jego powierzchni oczywiście pojawią się małe karmelowe kropelki przypominające rosę. Wielkanocny sernik w takiej postaci to nasz ulubiony wariant. Jesteśmy przekonani, że ten przepis oczaruje wasze podniebienia! Tomek przebiera nogami na samą myśl, że sernik już czeka w lodówce.

Oczywiście to nie jedyny wielkanocny przepis którym się z Wami podzielimy, kolejny na bułeczki cynamonowe znajdziecie TUTAJ.
Czekamy na Wasze opinie! Jeśli wykonacie jakieś danie z naszego przepisu koniecznie oznaczcie nas na instagramie!