Przepisy

Bułeczki cynamonowe – święta po szwedzku

Jeszcze kilka dni temu drożdże były bardzo niszowym produktem na polskim rynku. Kiedy już udało nam się znaleźć, to wzięliśmy na zapas z racji pasji kulinarnej Edzi. Szukając inspiracji na świąteczne wypieki, wiedzieliśmy że koniecznie musimy wykorzystać nasze zapasy, ale nie koniecznie wiedzieliśmy na co… Aż do chwili kiedy Tomek robiąc poranny przegląd Instagrama trafił na bułeczki cynamonowe. W ten sposób sprawa sama się rozwiązała. W rezultacie cynamonowe ślimaczki musiały się pojawić na wielkanocnym stole.

Bułeczki cynamonowe - przepis

Ah, te drożdże – lista składników

Jeśli Wy również macie w domu drożdże to już połowa sukcesu 🙂
Potrzebujemy:

Ciasto na ślimaka drożdżowego:

  • mąka pszenna 500 g
  • ciepłe mleko 250 ml
  • miękkie masło 70 g
  • świeże drożdże 30 g (ewentualnie drożdże instant 7 g)
  • cukier 50 g
  • jajko 1 szt
  • żółtka 2 szt
  • szczypta soli
  • do posmarowania 1 jajko + 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • cynamon 30 g
  • masło 70 g
  • drobny cukier trzcinowy lub biały 3/4 szklanki
  • skórka starta z jednej cytryny

Lukier (opcjonalnie)

  • sok z 1 dużej cytryny
  • cukier puder ok. 2 szklanki

Bułeczki cynamonowe – przygotowanie

Roztwór

Jeśli mamy świeże drożdże, w pierwszej kolejności przygotowujemy roztwór. W misce drożdże dokładnie rozcieramy z łyżeczką cukru, następnie dodajemy łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Ważne, by mleko było ciepłe, ale nie gorące ponieważ zabije drożdże. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Masa powinna znacząco zwiększyć swoją objętość.

W przypadku drożdży instant wystarczy je wrzucić do ciepłego mleka, wymieszać i zostawić na 5 min.

Ciasto

Mąkę wraz z cukrem i solą wrzucamy do miski i mieszamy, następnie wlewamy resztę mleka i dodajemy przygotowany wcześniej z drożdży roztwór. Wszystko mieszamy łyżką.

Zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 5 min dodając jajko i żółtka. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Prawdopodobnie ciasto będzie trochę klejące. Jeśli za bardzo, można dodać odrobinę mąki. Na koniec przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 90 minut.

Bułeczki cynamonowe - początek
Nadzienie

Podczas gdy nasze ciasto wyrasta możemy przygotować nadzienie. Masło rozpuszczamy w rondelku pilnując by się nie przypaliło.
Do miseczki wsypujemy cynamon, startą skórkę cytryny i cukier. My użyliśmy cukru trzcinowego, który wcześniej odrobinę zmieliliśmy w młynku, chociaż jeśli użyjecie zwykłego cukru też będzie OK, prawdopodobnie będzie bardziej wyczuwalny.

Ostatni krok

Wyrośnięte już ciasto przekładamy na blat lub stolnicę delikatnie podsypaną mąką i chwilę ugniatamy w wyniku czego pozbędziemy się pęcherzy powietrza. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placki o wymiarach 30 x 30 cm. Tak przygotowane placki kolejno smarujemy roztopionym masłem i posypujemy naszą cynamonową mieszanką. My bardzo lubimy kiedy nadzienia jest dużo, więc proporcje podane wyżej niewątpliwe będą zadowalające 🙂

Bułeczki cynamonowe - ciasto

Zwijamy placki w roladki i kroimy każdą w poprzek na 12 równych plasterków. Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem (12 ślimaczków na blachę) w odpowiednich odstępach i odstawiamy na ok. 45 minut. Ciasto w tym czasie z pewnością wyrośnie, więc istotnym jest by zachować odpowiednie odstępy między każdym kawałkiem. Oczywiście jeśli chcecie by bułeczki się ze sobą stykały możecie zbliżyć je do siebie pozostawiając ok. 3-4 cm odstępu.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Każdego ślimaczka przesmarowujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy przez ok. 20 minut. W tym czasie bułeczki cynamonowe powinny się pięknie zarumienić.

Lukier

Na koniec możemy zrobić lukier do polania naszych bułeczek, ale nie jest to konieczne.

Sok z cytryny należy zagotować i dodać cukier puder ciągle mieszając. Jeśli konsystencja jest za rzadka należy dodać więcej cukru, jeśli za gęsta – odrobinę wody.

Aromatyczny przysmak nie koniecznie wielkanocny

Niewątpliwie bułeczki z cynamonem nie są kojarzone z klasycznym daniem wielkanocnym, a raczej z jesienną pluchą. Przepis na wielkanocny sernik znajdziecie TUTAJ.

Bułeczki cynamonowe - gotowe


W Szwecji dzień kanelbullar (cynamonowych bułeczek) obchodzony jest 4 października. My uważamy, że każdy dzień w roku jest dobry na ‘kanelbullar day’ 🙂 Reasumując, bułeczki cynamonowe z tego przepisu są niezwykle puszyste, delikatne i mocno nadziane! Z pewnością znikną szybciej niż się u nas pojawiły.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *