Podróże

Brownie z batata – przepis na szybkie proteinowe ciasto

Macie takie przekąski lub dania które możecie jeść na okrągło? U nas między chipsy, lody i frytki spokojnie możemy wkomponować właśnie to brownie z batata.
Niewątpliwie ciasto z ziemniaka brzmi co najmniej dziwnie, a wierzcie nam – jest to NAJLEPSZE fit brownie jakiego spróbujecie. W kuchni przerobiliśmy już ciasta z fasoli, cukinii, ciecierzycy, czy buraka i niestety żadne nie jest w stanie dorównać, ani smakiem, ani konsystencją. W przeciwieństwie do wymienionych, batatowe brownie zachowuje idealną wilgotność, pozostaje zbite i kompletnie nie daje po sobie poznać, że nie jest to zwyczajne ciasto z mąki. Dlatego spisujcie szybko listę składników i pędźcie na zakupy 🙂

Brownie z batata - maliny

Kakaowy zawrót głowy – składniki

  • obrane bataty – 400 g
  • daktyle suszone – 150 g
  • czekolada gorzka – 100 g (polecam 64-72%)
  • kakao naturalne – 40 g
  • erytrytol – 40 g (można zastąpić innym słodzidłem)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • białko jaja kurzego – 5 sztuk
  • odżywka białkowa czekoladowa – 50 gram (opcjonalnie)

W związku z tym, że nam nigdy dość czekolady to wykonujemy dodatkowo polewę z czekolady na wierzch:

– czekolada gorzka 100 g
– mleko roślinne / krowie ok. 100 ml

Do przygotowania potrzebna jest jeszcze forma okrągła o średnicy 28cm, blender typu żyrafa, miska i papier do pieczenia.

Brownie z batata – przygotowanie

Brownie z batata - bataty

W pierwszej kolejności kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy bataty. Podczas gdy nasze ziemniaki będą się gotować, daktyle rozdrabniamy i zalewamy wrzątkiem. Bataty co jakiś czas sprawdzamy widelcem, a kiedy będą już mięciutkie odcedzamy i przekładamy do miski. Daktyle również odcedzamy i wrzucamy do batatów. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Ponieważ nie każdy blender radzi sobie z rozdrabianiem czekolady można ją wcześniej rozpuścić, dlatego zwróćcie uwagę, czy wasze urządzenie ma opcję rozdrabniania. Polecam w tym momencie spróbować masy, jeśli nie dodamy odżywki białkowej prawdopodobnie będzie mało słodka, należy dodać wtedy więcej słodzidła 🙂

Jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut.

Brownie z batata - masa

Gotowe ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Niewątpliwie z lodówki jest najpyszniejsze! Dzielimy na 8 porcji.

Uwaga! Silnie uzależnia 🙂

Godny uwagi jest fakt, że bataty to jedne z najbardziej wartościowych i odżywczych warzyw, a przede wszystkim mają bardzo mało kalorii ( 85 kcal na 100 gram). Nie będziemy się rozpisywać na temat ich wartości, bo możecie to łatwo sprawdzić. Reasumując, jeśli szukacie turbo czekoladowego, zdrowego i niskokalorycznego ciasta, które idealnie sprawdzi się jako podwieczorek, czy drugie śniadanie to trafiliście idealnie.

Brownie z batata - gotowe

Wartości odżywcze w 1 porcji to

  • 259 kcal
  • 11,1 g białka
  • 7 g tłuszczy
  • 39,8 g węglowodanów

Jeśli zrobicie brownie i będziecie się chwalić światu w social media – będzie nam bardzo miło jeśli nas oznaczycie! – @edziiq @zakuu_motywator 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *